Blogit ja boikotointi

Olin niin kovin pettynyt kun huomasin boikotti.orgista että Redraman Street Music on kopiosuojattu. Arvostan kyseistä jamppaa, ostin aikoinaan hänen EP:n, jota metsästin ympäri Suomea. Nyt sitten kyseinen räbäyttäjä on joutunut levy-yhtiön alistamaksi ja levyt on kopiosuojattu.

Boikotti.org onkin ihan hyvä tuollainen levyjen boikotointikeskus. Monia ärsyttää se, että käyttäjät kirjoittavat että waretin levyn sitten verkosta, ja näin eivät ole riittävän korrekteja. No niinhän se todellisuudessa tapahtuu, niin miksi yrittää maalata kukkasia seinille? Nykyään tilanne on se, että jos levyn ostaminen ei viehätä, niin musiikista voi silti nauttia. Jotkut haluaisivat tukea artisteja, mutta eivät suostu pyllistämään, kun levy-yhtiöt avaavat vyötään.

Lähes kaikki kaverini joiden kanssa olen asiasta keskustellut ja jotka ylipäätään ostavat levyjä, ovat sitä mieltä, että suojattuja levyjä en osta. Näitä ihmisiä on paljon ja jonkun pitäisi tehdä sellainen web-palvelu johon he voisivat keräytyä. Itse yritin aikoinaan, mutta mielenkiinnon loputtua ajoin alas kyhäyksen. Nimiä kopiosuojauksen vastustajiin kerääntyi vuodessa yli 4000. Nimien oikeellisuutta ei kuitenkaan varmistettu, mutta katsottiin läpi, eli Anu Saukkoja siellä ei näkynyt. Boikotti.org, Olen rikollinen ja vaikka EFFI sekä muut haluavat tahot voisivat laittaa jonkun yhteisen sivun pystyyn, josta löytyy kaikki.

Boikotteihin liittyen oli juttua eilen tai tänään Helsingin Sanomissakin. Ihmiset ovat boikotoineet aina jotakin, ainakin siitä asti kun mitään vaihtotaloutta on harrastettu. Nykyään boikoteistakin voi tulla suurempia ja organisoituja, kiitos blogien kautta tehtävän masinoinnin. Olen rikollinen uutisoikin, että IFPIn sivuilla näkyvissä levymyyntitaulukoissa 2005 lokakuun myynti oli yli 17% 16% pienempi kuin edellisvuonna. Sinkuissa vähän alle 10% pienempi.

Suuttuivatko ihmiset tekijänoikeuslaista? Alkaako kopiosuojattujen levyjen ostoboikottiin kerääntyä yhä enemmän ihmisiä? Levy-yhtiöt syyttävät piratismia, se on selvä, mutta onko se totuus, edes puoliksi? Kuka uskaltaa ostaa enää mitään levyä, kun niissä saattaa olla milloin mikäkin troijalainen?

Paljon kysymyksiä, kukahan niihin vastaisi?


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.