Symbian vakuuttaa [ ] ei vakuuta [x]

En edes tiedä onko tämä Symbianin vai minkä vika, mutta nillitän silti. Mikähän idea tuossa Siirry-valikossa on, joka Nokian puhelimista löytyy. Siis siinä valikossa mikä on ehkä oletuksena oikeanpuolimmaisessa napissa. Sinne ei voi lisätä mitään? Mitä järkeä tuossa on? En saanut millään ilveellä (ohjekirjaa ei kuitenkaan ole käsillä) lisättyä esimerkiksi Operaa siirry-valikkoon. Olisin halunnut nuo useimmiten käyttämäni softat, Opera, kamera jne tuohon nopeasti saataville, ettei tarvitsisi seikkailla päävalikossa ja kansioissa.

Mutta ei. En uskalla täysillä alkaa haukkumaan softainsinöörejä tuon systeemin takana, kun voi olla, että en vain osaa. Mieli tekisi kyllä. Jos sinne ei tosiaan saa lisättyä mitä tahansa, niin mikä tuolla on virka? Olettaen, että sinne ei tosiaan saa lisättyä mitä haluaa, niin siinä on taas suunnittelijoilla jääny hämärän peittoon se, mitä käyttäjä haluaa.

Toinen vähän samaan aiheeseen liittyvä nillitys myös. Päivitin tänään konettani tuolla automaattisella päivitystoiminnolla, mikä Windowsissa on. Se päivitti koneen ja pyysi uudelleenkäynnistystä. En halunnut käynnistää konettani uudestaan. No, tämä ohjelmapa ei siitä lannistu. Nyt noin 10 minuutin välein näytölle pamahtaa kysely, että käynnistetäänkö kone uudelleen [kyllä] [myöhemmin]. Microsoft ilmeisesti ajattelee, että ihmisen mieli on muuttuvainen ja samaa asiaa pitää kysellä jatkuvasti. Ehkä luotetaan siihen, että käyttäjä vahingossa painaakin käynnistä uudelleen ja sitten softan kannalta voidaan olla tyytyväisiä, kun ei tarvitse huolehtia enää mistään.

On vaikeaa suunnitella softaa ja sen toimintaa käyttäjän kanssa. Siinä epäonnistumiset näkyvät käyttäjille juurikin näin, turhauttavana toimintana. Sama pätee myös Nokian siirry-valikkoon. Onko käytettävyystestaus pelkästään muodollisuus tuhansien papereiden joukossa?


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 vastausta artikkeliin “Symbian vakuuttaa [ ] ei vakuuta [x]”

 1. savaaZ avatar
  savaaZ

  Jooh. Onhan tuo Siirry eli Pinboard applikaatio vähä hassu. Toisaalta kolmannen osapuolen kehittäjä vois lisätä tarvittavan toiminnallisuuden applikaatioonsa, toisaalta olisi kiva, jos Pinboard osaisi ite hakea applikaatiot ja tarjota niitä listalle.. :(

  Ja todellakin toi MS:n ”haluatko bootata nyt” 10min välein on todella raivostuttavaa. Toisaalta, kyllä se laitos tuleekin sit buutattua tunnin sisään ku menee hermo. :)

 2. wilho avatar
  wilho

  Nillitystä nillityksestä. ”Symbian ei vakuuta” -otsikko on vähän sama kuin sanoisi, että internet ei vakuuta jos Jasmon blogin nillitys ei vakuuta. Symbian, tai edes S60 käyttöliittymäkirjasto ei aiheeseen suoranaisesti liity, tuossahan on vaan noksun kurjaa käyttöliittymäsuunnittelijaa. Itse asiassa käyttäjänä symbian vakuuttaa kovastikin, koodarina jo sitten vähän vähemmän…

  Boottauspyynnön 10min tauko on kieltämättä ärsyttävä, mutta on tietty siitä syystä olematta ettei esim. kriittinen tietoturvapätsi jää asentamatta loppuun asti. Miten olisi ”reboot when idle”? vaihtoehto…

  -nillittäjä

 3. Jasmo avatar

  Otsikointi ei ole ikinä ollut leipälajini.

 4. savaaZ avatar
  savaaZ

  Niin ja toi s60 on ohjelmistoalusta, ei pelkkä käyttöliittymäkirjasto. Ja tuollainen asia ei todellakaan kuulu käyttöliittymäsuunnittelijalle. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.