Puhe

Minun pitäisi puheviestinnän kurssilla pitää puhe. Ajattelin pitää puheeni blogeista. Miksi? Arvelin aiheen olevan, tekijänoikeusjupakankin noustua otsikoihin, ajankohtainen sekä mielenkiintoinen. Vaikka tämä viestintä blogeissa onkin enemmän kirjallista, niin eiköhän tämä silti kelpaa aiheeksi. Lisäksi pitänee muistaa mainita podcastauksesta.

Toisena vaihtoehtoisena aiheena olisi ohjelmistotuotantoon liittyvä, jokin käytettävien ohjelmien suunnittelu ja toteutus. Tosin siltä alalta minulla ei ole kovin syvällistä tietoa, mutta toisaalta takuulla uutta koko kuulijakunnalle. Saisin varmasti yleisön puolelleni kertomalla, kuinka idioottimaisia ohjelmat ovat. Epäonnistumisia tietokoneiden kanssa varmasti löytyy kaikilta. Tietäisin myös jotain suunnittelumetodeista ja uusista tuulista, jota ainakin tutkimuksen puolella on jo ja sieltä ne varmasti hitaasti valuvat käytäntöön.

En ole vielä ihan päättänyt kummasta teen.

Yleisö on hieman hankala. On tietotekniikan opiskelijoita, on keskimäärin tietotekniikasta tietäviä ja sen lisäksi myös kauppatieteilijöitä, jotka tietävät miten konetta käytetään, mutta eivät ole kiinnostuneita toiminnasta. On hieman vaikeaa tehdä esitystä, joka tarjoaa jokaiselle jotain, mutta ottaa myös kaikki huomioon.

Blogit voisivat olla taas sinänsä helpompi aihe, että kun sanon yleisön edessä ohjelmistotuotanto, niin kaikki kytkevät varotoimena aivonsa virransäästötilaan. Blogit eivät aiheuta ehkä samanlaista vaarantunnetta. Lisäksi voisin lainata Hesarin Anssin muistiinpanoja blogeista. Olisi siis valmistakin materiaalia, ei tarvitsisi omaa tutkimusta aloittaa. Toki tuon oman näkökulmani ja vaikuttamiseni esim. tekijänoikeusjupakassa esiin.

Päätin pitää puheeni blogeista. (Jos aiot olla kuuntelemassa puhettani, loppua ei kannata ehkä lukea, tai puhetta kuunneltaessa saattaa tuntua asiat aika tutuilta jo.. )

Näkökulmaksi valitsin itseni. Ajattelin aloittaa jotakuinkin, että

Minulla on ollut aina tarve kirjoittaa. Heti, kun opin kirjoittamaan, aloin julkaisemaan lehteä ja myin sitä naapureille. Olen kerinnyt kirjoittaa kolumneja erääseen uutispalveluun ja sen loputtua elämääni jäi kirjoittamisen kokoinen tyhjiö. Viime tammikuussa löysin lääkkeen. Vihdoinkin sain jälleen kirjoittaa. Aloin pitää blogia.

Tämän jälkeen pidän ehkä hieman taukoa ja kerron mitä blogit ovat. Helsinginsanomien Anssi määrittelee ne näin:

Blogi on hyvin vapaamuotoinen verkkojulkaisemisen muoto. Suuri osa on nettipäiväkirjoja, mutta on paljon muutakin. On blogeja, joissa on lähestulkoon pelkkiä kuvia. On blogeja, joissa on pelkkiä pakinoita. Ja on blogeja, joissa harrastetaan kansalaisjournalismia eli ne ovat tavallaan pieniä tiedotusvälineitä. Perinteisistä päiväkirjoista blogit eroavat ehkä myös siinä, että monet bloggaajat keskustelevat keskenään ja viittaavat alinomaa toistensa kirjoituksiin.

Tuohon haluan vielä lisätä sen, että blogeja voivat myös pitää henkilöt, joiden mielipiteet sinänsä ovat kiinnostavia. F-Securen blogi on mielipiteiden ja uutisten sekamelska virustentorjunnasta. Jos Jorma Ollila bloggaisi, voisin kuvitella, että lukijoita riittäisi. Aina yritysjohtajista saakka. He kirjoittavat asioista, subjektiivisesti, joista tietävät. He jakavat valmiiksi käsiteltyä tietoa. Kun tiedät henkilön, joka kirjoittaa, taustat, voi myös ymmärtää millä tavalla hän on tiedon käsitellyt. On helppoa omaksua jonkun ihmisen mielipiteitä, jos tiedät hänen olevan yleensä samaa mieltä kuin itse.

Kaikki eivät tyydy pelkkään kirjoittamiseen. Osa haluaa tehdä ikäänkuin radiolähetystä (podcast) ja toiset tv-uutisia (vblog). Esimerkiksi Yleisradio on alkanut tarjoamaan ohjelmiaan podcastinä, niin kuin monet muutkin.

Helppoa aloittaa, esim blogger.com. Googlen omistama.

Sitten voisin kertoa miksi itse bloggaan. Tämä saa olla vaihtelevan kokoinen osio ja kerron mitä mieleen tulee. Muutama pointti:
– Itseni ilmaisu
– Halu kirjoittaa
– Kun on tullut lukijoita, niin myös ajava voima kirjoittamiseen
– Näennäinen vaikuttaminen

Mitkä asiat eivät aiheuta bloggaamistani:
– Exhibitionismi (miten tää edes kirjoitetaan)

Kirjoitan asioista mitkä minua kiinnostavat, en niinkään siitä mitä teen tai mitä elämässäni tapahtuu.

Tämän jälkeen voisin kirjoittaa siitä, kuinka paljon blogeja on maailmanlaajuisesti:
(Anssi)
– Business Week: 9 miljoonaa, 40 000 blogia perustetaan joka päivä
– Suomessa jopa kymmeniätuhansia blogeja
– Omalla säännöllisellä lukulistalla noin 20 blogia.
– Eri tyypeillä eri arvioita noista lukumääristä. Omalla blogillani säännöllisiä lukijoita noin 30.

Tämän jälkeen voisin mainita Blogilista.fi listan, jossa on yli 3000 blogia. Voin myös mainita itse olevani siinä 600. paikkeilla TOP-listassa. Voisin ottaa screenit esimerkiksi Hesarin (Anssi) blogista, Pinseristä, omasta blogistani ja ehkä jostain vielä, kenties Schizosta. Voisin heijastaa niitä sitten seinälle samalla, kun kerron blogien määristä. Tai ehkä jo tuolla määrittelyvaiheessa. Sitä pitää vielä miettiä. Teen powerpoint slaidit.

Tarkoituksena olisi siihen käytettävissä olevaan 5-10 minuuttia saada mahtumaan vielä kaksi asiaa. Mitä blogeilla on ollut vaikutusta ja miten ne näkyvät perinteisessä mediassa.

Blogien vaikutuksesta puhuttaessa on ehkä pakko käyttää sanaa masinointi, onhan se kuitenkin kulttuuriminiesterin lausunto! Minun täytyy pystyä kertomaan tekijänoikeusjupakasta lyhyesti ja sortumatta kiihkoiluun.
– Keskeinen viestinvälitystie Internetissä (blogit)
– Linkit ja tieto levisi blogeissa kuin häkä
– Nuoret yhdistyivät
– Keskeisiä blogejä Effin blogi, masinointi.org ja JJ. Kasvi

Lisäksi voisin mainita muutamalla sanalla siitä ravintolasta (mikähän sen ravintolan nimi oli?) ja siitä muuttofirmajutusta (joku Boy Movers.., näistä pitää ottaa selvää). Myös Katrina uutisointi ja Yhdysvaltain presidentin vaalit. Lisäys, Anssilta varastettu: Tsunami! Suomalaisittain tärkein blogilaunch, sukellus.fi

Tämän jälkeen voisi mainita Pirkan bloggaamisen, Hesarin löytyneen blogi-innostuksen, Anssin blogitutkimuksen Kuukausiliitteeseen. YleXin podcast kokeilu. Miltä maailmalla näyttää.

Voisin lopettaa puheeni jotenkin näin:

Aikaisemmin oli puhetta siitä, kuinka tulevaisuudessa tiedon määrä maailmassa voi kaksinkertaistua jopa päivittäin. Tähän auttaa valmiiksi pureskeltu tieto, jota blogeista löytää. Jokainen bloggaaja tuo oman näkökulmansa uutisiin, eikä niitä enää käsitellä perinteisiä toimituksellisia arvoja ajatellen. Blogit eivät ole tekniikan vallankumous. Blogit ovat ideologia, joka vahvistuu joka sekunti.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “Puhe”

  1. Joona avatar
    Joona

    Tottakai tää piti lukee. Sit kokoon tosta noi ydinkohdat ja ku avaat suus eessä niin kaivan listan ja kynän esille ja katon, että tuleeks sun puheessa kaikki asiat mitä oot listannu. Kuittailen kaikista sit lopussa, että ”Oisit voinu kyl puhuu jotai tostaki”. :)

  2. Jasmo avatar

    Ha! Xiiter.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.