Musiikintekijät saavat kyllä korvausta

Helsingin Sanomien mielipideosastolla Elvis Ry:n toiminnanjohtaja Martti Heikkilä vastaa tutkija Marjut Salokanteleen mielipidekirjoitukseen.

Tutkija Marjut Salokannel Helsigin yliopistosta on mielipidekirjoituksessaan huolissaan taiteilijoiden ja kuluttajien oikeuksista (HS. 30.9).

Hänen mukaansa tekijänoikeuksien EU-prosessissa ”yksityisten kansalaisten, mukaan lukien taiteilijoiden, oikeudet jäivät yksinoikeuksien varjoon”.

Olen samaa mieltä siitä, että tekijöille ja esittäville taiteilijoille tulisi lainsäädännössä taata luovuttamaton oikeus korvaukseen kaikesta teostensa ja esitystensä hyödyntämisestä.

Tällä asialla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä eduskunnassa nyt keskusteltujen tekijänoikeuslain muutosten kanssa.

Lakimme antaa alkuperäisen yksinoikeuden tekijälle, eikä tähän ole kukaan esittänyt muutosta.

Viime aikoina on ilmeisen tarkoitushakuisesti levitetty käsitystä, että musiikintekijät eivät juuri pääsisi osalliseksi tekijänoikeuskorvauksista vaan ne päätyisivät jättiyhtiöille.

Suomessa musiikkikustantajien vakio-osuus Teoston keräämistä korvauksista on kolmasosa, eli taiteilijalle jää kaksi kolmannesta.

Lisäksi monet tekijät pitävät teoksensa kokonaan kustantamattomina, jolloin he saavat kaikki teostokorvaukset itselleen, vaikka teos leviäisikin ison levy-yhtiön äänitteellä.

Tästä voi jokainen laskea, ketkä ovat Teoston tilityksissä suurimmat kärsijät aina, kun Suomessa jää piratismin tai laittoman kopioinnin vuoksi äänite ostamatta.

Kalskahti pahasti korvaan tuo me-omistusmuoto tuossa lakimme.. Ilmeisesti siinä tarkoitettiin, että meidän suomalaisten laki. Ehkä.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.