Pari sanaa käytettävyydestä

On tämä Windows vähän turhan pitkälle käyttäjän puolesta ajateltu välillä. Tai oikeastaan vain väärissä asioissa liian pitkälle ajateltu. Tänään Messengeriini ilmaantui ystäväni Holle. Hän sitten sanoi tehneensä uutta musiikkia, että haluatko kuulla. No itse en voi hyvästä trancesta yleensä kieltäytyä, joten mikäettei. No ensiksi Messenger ei suostu siirtämään .mp3 tiedostoa, kun se on turvallisuusriski. Ei mp3 mikään turvallisuusriski ole, tämä on taas jotain RIAA tms juttuja, eipä wareteta sillä mesellä!

No sitten biisi pakattiin ja siirrettiin zippinä. Ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet tähän. Windowsin oma unzipperi alkoi itkemään, että sisältö on melkovarmasti todella vaarallista eikä suostunut purkamaan tiedostoa. Mitä perkelettä?! Jos haluan purkaa tiedoston, niin siinähän ei joku helvetin Windows voi alkaa itkemään! Onneksi olin asentanut Winrarin, yksi klikkaus ja tiedosto purkautui.

Onko tietokoneiden tarkoitus palvella meitä vai meidän tietokoneita?


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 vastausta artikkeliin “Pari sanaa käytettävyydestä”

 1. Joona avatar
  Joona

  Käsittämätön juttu Windowsissa on myös ”omat tiedostot”-kansiot yms. Mitähän järkeä joidenki ohjelmien on automaattisesti käyttäjältä kysymättä tunkea tiedostoja johonkin tiettyyn kansioon? Ihan kuin käyttäjä ei itse osaisi valita kuvilleen ja mp3:lleen ynnä muille tiedostoille paikkoja.

 2. Jasmo avatar

  Tuosta en ole kyllä ihan samaa mieltä. Jos mikä tahansa tiedosto olisi helposti löydettävissä nopeasti, niin minua ei ainakaan kiinnostaisi pätkääkään missä tiedostot sijaitsevat. Meillä vanhemmat tallentavat tyytyväisenä Omat Tiedostot kansioon – koska se aukeaa automaattisesti tallennettaessa esimerkiksi Wordillä. Sitten jos itse käyn käyttämässä konetta ja tallennan oman työni johonkin eri paikkaan, Word haluaa muistaa sen paikan. Vanhempani ovat ihmeissään, ovatko heidän tallentamansa tiedostot hävinneet?

  Koko nykyinen hakemistopohjainen ajattelu on kivikautista. Tietojen esittämisen pitäisi perustua suhteisiin ja näkymiin, tuttua tietokannoista. Kuinka se todellisuudessa pitäisi toteuttaa, sitä en tiedä. Tiedän kuitenkin, että nykyinen on hyvin kaukana helppokäyttöisestä. (Vistan mukanahan joku kyhäelmä piti tulla, mutta yllättäen se jäi pois..)

  Sen sijaan paljon konetta käyttävät, itsekin tunnustan kuuluvani niihin, saavat harmaita hiuksia juurikin noista automaattisista tiedon tallentamisista piiloon.

  Pitäisi joskus koittaa Maciä ja tutkia onko siinä päästy käytettävyydessä ja käytön järkevyydessä eteenpäin, kuten usein mainostetaan.

 3. savaaz avatar
  savaaz

  Vinkiksi, että nuo mp3:t siirtyy ihan kivuttomasti, jos uudelleen nimeää sen .mp5 yms.. :D Perseestähän tuo on. Miksei vaan sano, että ”nyt saattaa olla iso paha tiedosto tulossa, oletko varma, että haluat jatkaa?”
  Suurin syyhän näiden ”turvallisuustoimintojen” tuloon on niissä pikku propellipäissä, joiden mielestä microsoft on iso ja paha. Samaiset propellit yrittävät aiheuttaa mahdollisimman paljon haittaa ja näyttää, kuinka huonoja windowsit tai ylipäätään microsoftin tuotteet ovat.
  En voi sille mitään, että mun mielestä windows rulaa isomman kerran. Olen pari kertaa kokeillu linuksia työpöytäkäytössä. Ihan liikaa ”ominaisuuksia” mulle. Ei mulla ole aikaa leikkiä jonku glibc:n väärän version kanssa, yritän tehdä työni ja siihen on aikaa vain 24h vuorokaudessa. Ja tunnetusti jos menee kysymään neuvoa joltain linux-kanavalta ircnetistä niin vastaus on ”RTFM LOLZOR NOOB”.

 4. Jasmo avatar

  Linuxilla on epäilemättä käyttökohteensa, mutta ei se käytettävyydeltään pärjää edes Windowsille. Kehitystä, varsinkin Ubuntun ansiosta (ja tietenkin myös näiden kde / gnome kehittäjien), on kuitenkin viimeaikoina tapahtunut todella paljon.

 5. Kossu avatar
  Kossu

  Ei ole kyllä Linux-jakelupaketit lähelläkään windowsia käytettävyydessä. Tukea kyllä löyty vanhalle raudalle, mutta koittakaapa asentaa uudempaa rautaa. Gigabitin verkkokortteja ja sata-levyjä..

 6. Jasmo avatar

  Niin, Linuxilla on vähän vaikeat juuret tämän käytettävyyden suhteen. Alkujaan kiinnitettiin huomiota kaikkeen muuhun paitsi käytetäävyyteen, tuntui luonnolliselta että käyttäjä joutuu käyttämään kryptisiä käskyjä lippuineen tai osaamaan ulkoa Linuxin hakemistorakenteen.

  Nykyään Linuxia kuitenkin yritetään tarjota jo sellaisillekin ihmisille, joilla käyttökokemusta koneista ei ole. Ubuntu on tosiaan tehnyt hyvää työtä, mutta vielä ollaan kaukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.