Hitusen helppokäyttöisyydestä

Asensin vanhemmilleni tosiaan uuden koneen ja Windows XP:n. Aikaisemmin he olivat käyttäneet ikivanhalla koneella Windows 95 käyttöjärjestelmää.

Koko ajan Microsoft on esimerkiksi asennusslideshowssaan kehunut enemmän ja enemmän Windowsin käytön helppoutta ja tuote palvelee niin tottuneita käyttäjiä kuin uusiakin. Se on kyllä höpöpuhetta. Windowsin rasittavana tapana on heittää milloin minkäkinlainen kysymys ruudulle. Päivitykset valmiit haluatko asentaa.

Entäs IE. Ponnahdusikkuna estetty. Vanhempani ihmettelevät, kun haluttu ikkuna ei tulekaan esiin. Suojausvaroitus. Miksei tiedostonlataus alakaan? Voiko tietokoneeni mennä rikki? ActiveX. Suurin osa tietokoneen käyttäjistä ei tiedä, mikä se on. Eivät vanhempanikaan.

Vielä pahempia on Windowsin ohjelmistot. Tarkoitan näitä kolmannen tahon ohjelmia, esimerkiksi Acrobatia. Vaikka asennan omalla ylläpitoprofiilillani vanhempien koneeseen acrobatin ja vastailen kysymyksiin, niin silti heidänkin käytössään se saattaa yhtäkkiä kysyä jotain. Parasta on se, että se kysyy vieläpä englanniksi. Raivostuttavaa. Acrobat saattaa myös kesken käytön sanoa päivittävänsä itseään ja pyytää sen jälkeen käynnistämään sen uudelleen. Todella ärsyttävää.

On ahdistavaa, kun kone yrittää käyttää ihmistä, eikä anna ihmisen käyttää konetta. Koodareiden mielestä tuollaiset kyselyt ovat varmaan hienoja.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.