Open Source

Operan käyttäjänä ja aktiivisena yhteisön jäsenenä kohtaa monta kertaa kummallisia ennakkoluuloja suljettua lähdekoodia kohtaan. Suljetusta lähdekoodista ihmisille tulee mieleen Microsoft ja se mielikuva on negatiivinen. Mielikuva on kuitenkin väärä.

Tavalliselle käyttäjälle ei näy mitenkään se, onko ohjelmisto avointa vai suljettua koodia. Ero tulee siinä, kuinka ohjelmistoja kehitetään. Avoin lähdekoodi ja sen ympärille syntynyt kehittää voi kuka vaan -mentaliteetti on tuonut käyttäjät mukaan kehitykseen. Perinteisesti massamarkkinoille suunnattuja tuotteita on työstetty rauhassa, jonka jälkeen julkaistu. Avoimen lähdekoodin järjestelmät kiertävät monta kertaa aktiivisilla käyttäjillä ennen kuin niitä julkaistaan. Muutoslistoja ei päätetä jonkun tiimin toimesta, vaan käyttäjät keskustelevat ja kirjoittavat ongelmistaan ja ideoistaan.

Puhuisin enemmän suljetusta ja avoimesta kehittämisestä, kuin lähdekoodista. Lähdekoodi koskettaa niin kovin harvaa loppukäyttäjää, kun taas suorat viestintäkeinot kehittäjien kanssa voivat olla jokaiselle todellisuutta.

Vaikka Opera (en yritä mainostaa, vaan pidän vain esimerkkinä) onkin suljetun lähdekoodin ohjelmisto, sen kehittäminen on avointa. Käyttäjiltä pyydetään apua ongelmissa ja kehittäjät lukevat foorumeita aktiivisesti. Kuka tahansa voi saada mieliominaisuutensa selaimeen tai parantaa selaimen käytettävyyttä.

Ihmisiä, jotka kykenevät näkemään epäkohtia tai ideoimaan uutta, on niin paljon enemmän, kuin niitä, jotka voivat lähteä kehittämään aivan kooditasolla ohjelmistoa. Näin vastuualueetkin pysyvät selkeämpinä ja ajankäytön arviointi helpompaa.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.