Vaikutteet

Katsoin tänään dokumentin nimeltä The Corporation. Se kertoo siitä, miten isot yhtiöt käyttäytyvät, kuinka hyväksikäyttävät valtaansa, kerrotaan mainonnasta ja siitä miten suuria yrityksiä pitäisi hallita. Asiaa on aika paljon, niin on myös kestoa. Kestoa ilmoitetaan 2h 45min. Suosittelen kaikkia katsomaan, kaikkea ei kannata purematta ehkä niellä, mutta ajatuksia – ainakin minussa – kyseinen dokkari kyllä herätti.

Muutama poiminta on pakko tehdä.

Natsisaksan aikaan miljoonia ja miljoonia ihmisiä lähetettiin keskitysleireille, pienemmille tai suuremmille. Onko kukaan tullut ajatelleeksi kuinka pidettiin kirjaa siitä, mikä kenenkin ’vika’ oli ja että mitä kenellekin aiotaan tehdä? En minäkään ollut. IBM tuli hätiin ja toimitti saksalaisille siihen aikaan kehittyneintä teknologiaa, reikäkoneet. Reikäkoneilla saatiin pidettyä tehokasta arkistoa ihmisistä ja toimenpiteistä.

Tiesittekö että yhtiö, jonka nimeä en muista, osti oikeudet Bolivian veteen. Sekä maasta saatavaan että taivaalta satavaan. Bolivialaiset – joilla puhdas vesi on tiukassa – eivät saaneet kerätä satavaa vettä ja tästä huolehdittiin häädöin yms. Heidän piti maksaa vedestään. Tätä kesti jonkin aikaa, kunnes kansa nousi vastarintaan, muutama kuoli, pari sataa haavottui ja vesi saatiin taas yhteiseksi hyväksi. Tämän takia muuallakin on järkeistytty, eikä enää yritetä yksityistää vesivaroja.

Tiesittekö, että Coca-Cola perusti Fantan toisen maailmansodan aikaan. Fanta toimi Saksassa koko sodan ajan ja voitot kotiutettiin kun sota oli ohi.

Dokumentti sisältää paljon epätoivottavia tarinoita Michael Mooren tapaan ja tietysti vähän liioiteltunakin. Mutta antaa ajattelemisen aihetta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.