Käytettävyys

Olen toiminut jonkinlaisena web-kehittäjänä, tai miten hienon tittelin itselleen haluaakaan luoda, muutaman vuoden. En ole siis mikään pitkän sarjan toimija, mutta olen huomannut jo muutamia asioita. Ihmisten tottumuksia on todella vaikea muuttaa. Jos he ovat tottuneet käyttämään esimerkiksi Sammon nettipankkia, niin Nordean nettipankki voikin tuntua huonolta. Itse koin tämän eräässä keskustelussa viikonloppuna. Minun mielestäni Nordean nettipankki on kymmenen kertaa selkeämpi ja ennen kaikkea toimivampi kuin Sammon. Mutta keskustelukumppanini olivat aivan eri mieltä. Olin äimistynyt. Myöhemmin, asian hieman hautouduttua päässäni, tajusin tärkeän asian. Ihmiset kokevat asiat eri tavalla, riippuen heidän käyttötottumuksistaan, kulttuurista, koulutuksesta – ihan kaikesta.

Käytettävyydestä ei hirveästi puhuta netissä. Kenties selaimet yrittävät olla helppokäyttöisiä, mutta entä sivut? Monesti on tehty hutaistuja sivuja, joiden käyttöliittymät ovat kankeita. Ja joiden navigaation ymmärtäminen vaatisi sen, että tietää kaiken, mitä sivuilla on. Liian monta kertaa kehittäjällä hämärtyy se, että hän on ollut asian kimpussa jo monta viikkoa, kun taas asiakas tulee sivuille ehkä ihan ummikkona.

Lainasin asiasta kiinnostuneena kirjastosta Jakob Nielsenin kirjan Desinging Web Usability. En ole kerinnyt nidettä sen kummemmin lukea, mutta pikaisella selauksella se vaikutti mielenkiintoiselta. Ehkä tämä auttaa minua ymmärtämään paremmin eri käyttäjäryhmiä ja sitä, kuinka heitä kaikkia voisi parhaiten miellyttää.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.