Populismi

Jasmon blogi innostui niin kovin noista eurovaaleista, että pistetääs politiikkajuttuu vielä. Nimittäin tämä hauska termi, populismi. Politiikassa poliitikot haukkuu toisiaan ja toisia puolueita populisteiksi, koska eduskunnassa ei saa ketään sanoa valehtelijaksi ja on kai epäkorrektia myöskin kutsua puoluetta tai poliitikkoa urpoksi tai paskapääksi. Siksi sanotaan populistiksi.

Mitä se populismi oikein on? Wikipedia auttaa:

Populismi (lat. populus, kansa) tarkoittaa kansansuosioon varsinkin kansankiihotuksellisin keinoin tähtäävä poliittista toimintaa.

Suomessa ei varsinaisesta kansankiihotuksesta voitane puhua, eikä tämä suomalainen kansa taida kovin helposti kiihottuakaan. Isot puolueet nimittävät Perussuomalaisia populisteiksi ja Timo Soinille asia käy paremmin kuin hyvin.

Vaikken ole Perussuomalaisten äänestäjä, on minusta jännää, että vaalien voittaja (nyt jo kahdet putkeen), on  lehdistössä ja poliitikkojen suussa vain populisti. Onko niin poikkeuksellista toimintaa politiikassa, että toimitaan kansan tahdon mukaan? Iso osa kansasta on sitä mieltä, että maahanmuuttoa pitäisi, jos ei rajoittaa, niin ainakin tarkastella kriittisesti. Monet kritisoivat EU:ta ja on helppo tietysti olla samaa mieltä Perussuomalaisten kanssa siitä huolen pitämisestä, jota Timo Soini ja muut jankuttavat.

Eli koska puolue ajaa niitä asioita, joita jokin ei-niin-pieni osa kansasta haluaa, se on vain populismia ja ohi menevä ilmiö, jonka valtapuolueet pyrkivät ohittamaan olankohautuksella. Lehdet uutisoivat että populismi nousee Euroopassa, tarkoittaako tämä sitä, että kansan ääni alkaisi hiljalleen näkymään taas päätöksissä?

Hienoin hetki oli, kun Helsingin Sanomien keskustelupalstalla uutta Piraattipuoluetta moitittiin populismista. Nii-in, ilmeisesti ainakin 5000 täysi-ikäistä kansalaista on sitä mieltä, että Piraattipuolueen ajamat asiat ovat tärkeitä. Pitäisikö Piraattipuolueen nyt kääntää kelkkansa ja alkaa rajoittamaan yksityisyydensuojaa ja ihmisoikeuksia, jotta puolue olisi uskottava?


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 vastausta artikkeliin “Populismi”

  1. Arttu avatar
    Arttu

    Tuo, ettei eduskunnassa saa ”vanhan tavan mukaan” haukkua valehtelijaksi, on miusta kyllä tylsää. Rehellistä puhetta vaan sisään.

    Mutta kysymyksesi, että mitä väärää siinä on että toimitaan kuten kansa tahtoo, on kyllä vastaväitteitäkin. Kansa, tässä poliittisessa mielessä, haluaa usein vain omaa etuaan ja yleensä lyhytnäköisesti. Politiikassa ja päätöksentekokoneistossa on hyvä olla ihmisiä, jotka ajattelevat myös sitä, että miltä suomessa pitäisi näyttää vaikkapa 2050. Minä eikä varmaan suurin osa muistakaan tästä kansasta jaksa miettiä sellaista, mutta sille on tarvetta, vaikkei se populistista touhua olekaan.

    Niin kauan kuin persujen edustaja vertaa homoliittoja hauvelin kanssa naimiseen en koe kys. puolueen edustavan arvomaailmaani. Toki eu-vaaleissa nähtiin että on niitä juntteja kokkareissakin (pöntinen tms), mutta eivät nekään kuulu suosikkiryhmittymiini.

  2. Jasmo avatar

    Joo, ei itseäkään nuo persut niin kamalasti kiinnosta. Tänään oli itseasissa hyvä mielipidekirjoitus HS:ssä, joka puhui myös populismista. Ha, olin taas edellä.

  3. Teuwo avatar
    Teuwo

    Arttu ei ole ehkä ajatellut että isot puolueethan ne vasta paskassa ovatkin uineet.

    Milloin on presidenttiä myöten tilattu noottikriisiä ryssiltä, jos vaikka kansa äänestää väärin muutoin, milloin tehty minkäkinlaista lehmäkauppaa, paska-pate kavallellut kulukkorvauksia, Tanja-mikä sen nimi lienee tällä viikolla-valehdellut kuin sika EU painostuksesta tekijäoikeuslakia sorvatessa, noin pikaisina esimerkkeinä.
    Mutta totta totisesti lyhytjänteinen ahneus ja oman, sekä oman vallan eturyhmän hyödyn maksimaalinen kahmiminen on polttoaine jokaisen puolueen takana ja näiden kärkipirujen takana.

    Wanhanliiton poliittiset broilerit ovat vankasti sitä mieltä että kansa on aivonta karjaa joka ei tiedä mitä vallalla tekisi jos joku niin hullu olisikin että sitä heille antaisi.

    Noin esimerkiksi Halonen vihaa Sahtivaaria kuin myrkkyä kun tämä peittosi Tavjan oppi-isän Sorsan demarien ainoassa vapaassa ehdokasvaalissa. Sen jälkeen ei samaa virhettä toistettu, vaan puolueen kärki valitsee taas ehdokkaat…
    Silloin(kin) demukoiden tilanne oli niin epätoivoinen että näiden oli pakko kalastaa jostain ehdokas joka ei ollut ryvettynyt kotimaan politiikan likaviemäreissä…
    Nykyisen keulakuvan kuppikoko ei vaan taida riittää Karpela efektiin.

    Sanakirjassa voisi olla Paska Paten naama Juudas Iskariotin ohella kohdassa jossa kuvaillaan arkkipetturi ja takinkääntäjä… Silti tätäkin joku äänestää – ja ihan varmasti siksi että uskoo että Pate tiputtelee omalle etryhmälleen murusia pöydältä sen ohella mitä vetää omaan liiviin – ja tyhmäkin tajuaa että muiden kustannuksella.

    Ja perinteisesti oppositiossa olevat puolueet voivat laukoa mitä tahansa soopaa vailla pelkoa että näiden pitäisi todentaa tavat joilla vaatimukset voitaisiin toteuttaa.

    Ihan varmaa on ainankin että semmoista inhimillisesti kuviteltavissa olevaan kuprua ja kusetusta ei löydy etteikö sitä isot puolueet olisi jossain vaiheessa jo tehneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.